Arhiva

U OŠ Marije Jurić Zagorke šk. god. 2002./03. započinje s radom Medijska družina Zaigrani Aktivni Gromoglasni – ZAG. Družina okuplja mlade zaljubljenike u film i radio, učenike 5.-8. razreda.

Voditeljice družine – Ana Brčić Bauer, Nataša Jakob i Melita Horvatek Forjan s darovitim učenicima, ali i svima ostalima zainteresiranima za medij filma i radija, tijekom proteklih sedam godina snimile su dvadesetak filmova i snimile tri radijske emisije. Glavni likovi svih  snimljenih filmova i radio emisija učenici su OŠ Marije Jurić Zagorke koji su po nečemu osobiti. Filmovi i emisije naišli su na veliki odjek zbog zanimljivosti i aktualnosti tema koje obrađuju.

U rujnu 2007. osnivaju Udrugu ZAG koja organizira edukativne radionice i seminare za djecu s posebnim potrebama i darovite učenike te njihove roditelje. Udruga ZAG kroz projekte Zagorkini lumeni, Sva lica različitosti i Sretna djece educira i medijski opismenjava učenike, njihove roditelje i ostale korisnike.

Ana Brčić Bauer, prof., Melita Horvatek Forjan, prof. i Nataša Jakob, prof. – profesorice su hrvatskoga jezika u OŠ Marije Jurić Zagorke koje su se dodatno stručno usavršavale na Školama medijske kulture u organizaciji Hrvatskoga filmskoga saveza i Ministarstva znanosti i obrazovanja te na medijskim seminarima Agencije za odgoj i obrazovanje.

Završile su radionice:

  • dokumentarnoga filma kod Petra Krelje,
  • igranoga filma kod Zorana Tadića i Snježane Tribuson,
  • radionicu TV- reportaže koju su vodili  Dražen Ilinčić i Damir Čučić,
  • radionicu kamere i snimanja pod vodstvom Borisa Poljaka,
  • montaže kod Slavena Zečevića i Ivane Fumić,
  • specijaliziranu radionicu scenarija kod Gorana Tribusona,
  • montaže zvuka kod Dubravke Premar,
  • radiofonije kod Vedrane Vrhovnik i Višnje Biti,
  • metodičku radionicu za učitelje medijske kultrue kod Krešimira Mikića.

U proteklih sedam godina s učenicima su  snimile dvadesetak filmova i tri radijske emisije koji su dobili nagrade na državnim revijama dječjeg videostvaralaštva (Sesvete 2003., Čakovec 2006. i 2008., Koprivnica 2009.) te na državnom Lidranu (Novigrad, 2007., Dubrovnik 2008. i Pula 2009.) i Malom dokuartu u Bjelovaru 2009.

Putem radionica i snimljenih filmova senzibilizirale su darovite učenike i  širu javnost za djecu s posebnim potrebama uključenu u redovno školovanje i upozoravale na aktualne probleme mladih.

Suvoditeljice su projekata Škola u kinu (u organizaciji Hrvatskoga filmskoga saveza i Gradskoga ureda za obrazovanje) i projekta Crtić u vrtić (u organizaciji HFS-a i Međunarodnoga centra za usluge u kulturi).

Voditeljice Udruge vode radioničke programe u Školi stvaralaštva “Novigradsko proljeće”, u Mreži zdravih gradova (Film u funkciji javnoga zdravstva) u Motovunu i Poreču, na Danima janjevačke riječi u Zagrebu, Kistanju i Janjevu te Građanski odgoj u medijskoj kulturi i FUŠ (Film u školi) 1, 2, 3 i 4 koji je namijenjen učenicima 1.- 4. razreda zagrebačkih osnovnih škola. Programi se realiziraju u suradnji i uz potporu Ministarstva kulture, Ministarstva obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, Gradskoga ureda za kulturu, Hrvatskoga filmskoga saveza, Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Međunarodnoga centra za usluge kulturu.

Iz rada udruge: