na prvom inkluzivnom filmskom festivalu

0

Od 21. – 24. studenoga u Art kinu Croatia u Rijeci i CineStar dvoranama u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Šibeniku i Zadru održan je prvi inkluzivni Festival o pravima djece pod pokroviteljstvom Unicefa, Ureda dječje pravobraniteljice i Hrvatskoga filmskoga saveza. Filmove su mogle pratiti slijepe, slabovidne i (na)gluhe osobe uz pomoć glumaca naratora i filmova titlovanih posebnim znakovnim pismom za osobe koje ne čuju.
ZAG se predstavio svojim, već nagrađivanim filmom, ŠKOLA NA KOTAČIMA koji je u skladu s člankom 28. Konvencije o pravima djece – Svako dijete ima pravo na obrazovanje i školovanje.
Dobroj atmosferi Festivala pridonijeli su domaćini – pjevači Marko Tolja i Damir Urban, glumci Ana Vilenica i Alen Liverić te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.
Boje ZAG u Rijeci su branile – Ana Marija Filić, 7. razred i Maonika Mišir, 8. razred.

Udruga Zaigrani Aktivni Gromoglasni – ZAG djeluje na području Grada Zagreba od 2007. godine, a osnovni je sadržaj djelatnosti Udruge organiziranje edukativnih medijskih radionica, seminara i susreta za djecu s posebnim potrebama i darovitu djecu te njihove roditelje.