U novoj školskoj godini – novi uspjesi ZAG-a

0

Početkom ove školske godine članovi FD ZAG sudjelovali su na pet filmskih festivala i postigli izvrsne rezultate.

Na 4. smotri školskoga filma u Sinju (16. – 18.9.) ZAG je sudjelovao s dokumentarnim filmom Posao iz snova, koji govori o pomoćnicima u nastavi, i reportažom Janjevačka razglednica s kojom su sudjelovali i na Danima janjevačke riječi u Janjevu u travnju 2015. Školu su predstavljale Lucija Grabić i Lucija Lapov-Ugrina iz 8. a te Stella Lukač i Tena Strčić iz 7. c.

U Rijeci (30.09. – 3.10.) na 53. reviji ZAG je slavio s tri nagrade. Posao iz snova dobio je 1. nagradu dječjeg žirija i 2. nagradu žirija odraslih u kategoriji dokumentarnoga filma. Film Mogu oprostiti s temom vršnjačkog nasilja osvojio je drugu nagradu dječjega žirija u kategoriji eksperimentalnog filma.

Josipa Filić i Nika Dodić iz 8. a preuzele su nagrade u ime svih zagovaca autora filmova. U konkurenciji je bio i Zagorkin facebook, posvećen 50. rođendanu Škole.

Na Festivalu o pravima djece koji se ove godine održao u kinu Tuškanac u Zagrebu i u 18 kina diljem Hrvatske (CineStar i kino mreža) 8.000 gledatelja vidjelo je na matineji dječjih filmova, 6.10., i ZAG-ov dokumentarac Posao iz snova.

Na Malom dokuartu u Bjelovaru, 9.10., prvu nagradu u iznosu od 3.500 kn

osvojio je Posao iz snova. Projekciji i dodjeli nagrada nazočili su i protagonisti filma: asistenti u nastavi Dario Zurchauer i Bruno Schmidt i njihovi učenici Leone i Renato Brašnić i Artur Chersan Szabo u pratnji svojih roditelja. Komisija u sastavu: Damir Čučić, redatelj, Boris Poljak, snimatelj i Dražen Kranjec, novinar – pohvalila je tehničku izvedbu i humanu poruku koju film šalje gledateljima.

Festival djece i mladeži Mediterana, DUFF, održan je po četvrti puta u Dubrovniku (16. – 18.10.). U jakoj međunarodnoj konkurenciji Ora i Paula Kovač predstavile su ZAG na Oliva carpetu s filmovima Posao iz snova i Zagorka u Zagorki.

ZAG djeluje od šk. god. 2002./2003. Zagovci su snimili 50 filmova i osvojili tridesetak nagrada na hrvatskim i međunarodnim festivalima uz mentorstvo Nataše Jakob, prof. i Melite Horvatek Forjan, prof.

Pogledajte nagrađene ZAG-ove filmove na www.udrugazag.hr u rubrici Filmografija.

Udruga Zaigrani Aktivni Gromoglasni – ZAG djeluje na području Grada Zagreba od 2007. godine, a osnovni je sadržaj djelatnosti Udruge organiziranje edukativnih medijskih radionica, seminara i susreta za djecu s posebnim potrebama i darovitu djecu te njihove roditelje.