ZAG obilježio 4. Dane medijske pismenosti

I ove godine učenici OŠ Marije Jurić Zagorke, članovi filmske i radisjke družine ZAG sudjelovali su na Danima medijske pismenosti 30. travnja 2021 u organizaciji portala Medijska pismenost,  Agencije za elektroničke medije, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja.Tema ovogodišnjeg susreta u našoj Školi: Medijska pismenost potiče i razvijačitalačku pismenost

Održane su radionice u 4., 5. i 6. razredima. Voditeljice radionica: Ana Brčić Bauer, Melita Horvatek Forjan, Nataša Jakob i Dubravka Milan Popadić razgovarale su s polaznicima radionica o utjecaju medija na poticanje čitanja i razvoj nihove čitalačke pismenosti.

Tijekom radionice polaznici su pogledali reportažu FD ZAG Ne volim – volim čitati i komentirali najuspješnije radove nastale u projektu Moja slikovnica, radovi učenika 6. razreda. Učenici su crtali svoj omiljeni književni ili filmski lik, zapisivali prigodne poruke koje su izrekli njihovi junaci i uočili važnost prepoznavanja lažnih medijskih poruka.

“Riječi su naš najiscrpniji izvor magije.”  – prof. Albus Dumbledore (Kamen mudraca). “Nekad je i mudrost jača od snage.”  – Annabeth Chase (Percy Jackson i olimpijci). “U zdravom tijeli, zdrav duh.”  – Tut (Trojica u Trnju). “Pravi heroji ne nose plašteve.” – Iron Man. “Mjesto gdje netko još uvijek misli o tebi, mjesto je koje možeš zvati dom.”  – Jiraiya.

“Gdje blago tvoje leži, tu bit će ti i srce.”  – Hagrid, Kamen mudraca

“Čovjek postane najbliži sebi kada postigne onakvu ozbiljnost koju ima dijete.” – Batman

Učenici 5. razreda nakon čitanja romana R. Dahla i gledanja igranog filma Tima Burtona crtali su dječje likove povezujući ih s pjesmicama Oompa-Loompasa koje prikazuuju njihove mane. Cilj je bio prepoznati zamke koje donosi suvremeno doba (komercijalizacija, ovisnost o ekranima, neosjetljivost na tuđe probleme, materijalizam).

Zaključili su da mediji imaju veliki utjecaj na razvoj njihove čitalačke pismenosti.

Na sljedećoj poveznici pogledajte virtualnu izložbu učeničkih radova: