ZAG sudjelovao u e-Twinning projektu Mala škola filma

0

U okviru e-Twining projekta Mala škola filma održan je virtualni susret projektnih partnera i učenika na Zoomu. Susret su vodile voditeljice naše Filmske družine ZAG Melita Horvatek Forjan i Nataša Jakob koje su tom prilikom prikazale učeničke filmove i prezentirale proces nastanka filma od ideje do premijere kolegama iz cijele Hrvatske i njihovim učenicima. Razgovaralo se i o principima rada u filmskoj družini, načinu podučavanja mladih kreativaca, temama dječjih filmova i sličnim temama, a profesorice Forjan i Jakob ističu da je iznimno važno da se filmska iskustva prenose i pomaže osnivanje novih družbi u svrhu medijskog opismenjavanja mladih.

Na kraju susreta organizatori projekta iz OŠ kralja Tomislava, Našice organizirali su kratki kviz za učenike s osnovnim podacima iz tema i lekcija obrađenih u projektu, a najuspješnije učenike čekaju filmske nagrade. 

Ciljevi projekta bili su:
– usvajanje temeljnih tehničkih vještina za snimanje kvalitetne fotografije i kratkog filma
– poticanje kreativnog izražavanja učenika kroz medij filma i fotografije
– razvoj filmske pismenosti i medijske kulture učenika
– poticanje samostalnog rada učenika i vršnjačke suradnje
– izrada mrežne stranice s prijedlogom kurikuluma za medijske, filmske i tematski srodne INA-e
– diseminacija projektnog postupka i rezultata (mrežne stranice) učiteljima
– stručno usavršavanje učitelja i kolegijalno učenje.

Obrađene su teme: Ručne postavke fotoaparataLikovni elementi, Trikovi za fotografiranje/snimanje mobitelom, Važnost fotografije u objavi vijesti, Programi za obradu fotografija, Scenarij, Snimanje kamerom, Filmska izražajna sredstvaStop animacija i Montaža.

U projekt su se uključili učenici 6.c, 6.d, 7.c i 7.d. čije radove možete pogledati na poveznicama lekcija, a tijekom provedbe projekta voditeljice naše Filmske družine Horvatek Forjan i Nataša Jakob ostvarile su sljedeće zadatke:
– osmislile lekciju i zadatke za učenike (tema: Filmska izražajna sredstva)
– provodile s učenicima filmske skupine svoje škole lekcije drugih projektnih partnera
– održale virtualno predavanje za učenike i projektne partnere (Zoom, 10. lipnja 2021.)