ZAGOVCI U PARIZU

0

LEONE I RENATO BRAŠNIĆ, PARIŽANI NA TJEDAN DANA

Mladi gradonačelnicima 100 najrazvijenijih gradova svijeta iznijeli svoje prijedloge inkluzivnih gradova budućnosti.

Gradonačelnica Pariza Anna Hildago i gradonačelnik Medellina Federico Gutierrez organizirali su 2. svjetsku konferencija Cities for Life – Gradovi za život – u Parizu 21. i 22. studenoga 2016. Hrvatsku su na Konferenciji predstavljali Leone i Renato Brašnić iz OŠ Marije Jurić Zagorke, članovi Filmske družine ZAG i protagonisti dva ZAG-ova filma: Brašnići i Posao iz snova. Filmovi govore o školovanju djece s posebnim potrebama i njihovim pomoćnicima u nastavi. Leone i Renato imali su jedinstvenu priliku sudjelovati na Konferenciju za inkluziju, inovativnost i prilagodljivost na promjene u gradovima zajedno sa svojim vršnjacima iz Indije, Filipina, Ekvadora, Egipta, Burkine Faso, Rusije, Madagaskara, Španjolske i Francuske.

Gospođa Dominique Versini, zamjenica gradonačelnice Pariza inzistirala je da na konferenciju Cities for Life budu pozvana djeca koja mogu predstaviti  svoje viđenje budućnosti života u gradovima. Izbor djece i organizacija njihovog boravka povjerena je organizaciji Secours Populaire France i Unicefu. Unicef Hrvatska predložio je mlade Brašniće kao hrvatske predstavnike jer je ZAG uspješno sudjelovao na svih osam Festivala o pravima djece promičući svojim filmovima inkluziju i toleranciju različitih.

Odabrana djeca u dobi od 12 do 16 godina iz različitih su socio-ekonomskih okruženja. Većina djece prvi je put putovala u stranu zemlju. Konferenciji je prisustvovalo pet pariških dječaka od kojih su dvojica imigranti bez roditelja. Nakon vođene ture po Parizu, dva su se dana pripremali za prisustvovanje Konferenciji na kojoj su iznijeli svoje stavove gradonačelnicima najvećih gradova svijeta i čelnicima vodećih svjetskih kompanija. Popodne su bili ljudske knjige – iznosili su svoje priče, vizije i želje Parižanima koji su birali koju ljudsku knjigu žele poslušati.

U svojim izlaganjima djeca su potaknula na razmišljanje o načinima jačanja solidarnosti u velikim gradovima koji su pogođeni velikim rastom međusobne nejednakosti. Dva dana ispunjena  radionicama, filmovima i igrokazima rezultirala su mnogim lijepim i hrabrim idejama za gradove budućnosti – za gradove po mjeri djece i odraslih. Sve rasprave vodile su se na tri jezika (francuskom, engleskom i španjolskom), propitivalo se točno značenju riječi inkluzija, inovacija i prilagodljivost na promjene.

Većina djece podijelila je svoju zabrinutost zbog nedovoljne uključenosti starijih i osoba s invaliditetom u svakodnevni život gradske sredine, zabrinutost zbog zagađenja okoliša, korupcije i sigurnosti. Njihova razmišljanja otvorila su brojne teme: zagađenje i ekološke akcije, propadanje naselja u kojima živi radnička klasa, pravo na obrazovanje, problemi zlostavljane djece i žena …

Leone i Renato zastupali su djecu Hrvatske govoreći o potrebi podizanja svijesti o pravima djece s posebnim potrebama, djece s invaliditetom i potrebama djece koja žive u ruralnim sredinama. Pričali su o životu sa psom pomagačem, o mnogim arhitektonskim preprekama s kojima se susreću kao osobe koja se otežano kreću, o školskom sustavu koji treba prilagoditi arhitektonske barijere svima bez obzira na različitosti.
Govorili o svojoj strasti za učenjem, uživanju u filmovima i glazbi. Zaključak Konferencije mogli bismo sažeti u rečenicu – Svi smo različiti i te nas razlike zbližavaju.

 

Udruga Zaigrani Aktivni Gromoglasni – ZAG djeluje na području Grada Zagreba od 2007. godine, a osnovni je sadržaj djelatnosti Udruge organiziranje edukativnih medijskih radionica, seminara i susreta za djecu s posebnim potrebama i darovitu djecu te njihove roditelje.