PROJEKTNI MEDIJSKI DAN

0

20. travnja
Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, Štefanovečka cesta 67, Zagreb
Projektni dan medijske pismenosti održat će se u OŠ Marije Jurić Zagorke gdje će učenici tijekom cijelog dana imati prilike sudjelovati u različitim aktivnostima koristeći  različite medije.
Učenici 1. razreda izvode lutkarsku predstavu «Maček» prema motivima narodne priče te potom crtaju strip inspirirani predstavom. Učenici 6. razreda drže prezentaciju o medijima, s posebnim osvrtom na masovne medije učenicima 4. razreda koji potom pišu vijest o događanju te ju objavljuju u ZAG-u, internetskom školskom listu. U školskoj knjižnici učenici svih razreda imat će prilike posjetiti izložbu o prvoj hrvatskoj novinarki Mariji Jurić Zagorki, kao i vidjeti izložbu starih fotoaparata, kamera i videoprojektora. Članovi filmske družine ZAG fotografiraju događanje i snimaju reportažu o Projektnom danu medijske pismenosti. Korelacija: likovni, glazbeni, hrvatski, povijest, unutarpredmetna korelacija (korelacija s medijskom kulturom, pisanim i usmenim jezičnim izražavanjem i književnosti).
Organizatori događaja su Hrvatski filmski savez i Udruga ZAG.
Hrvatski filmski savez krovna je udruga neprofesijskih filmskih i video udruga koje u Hrvatskoj organizirano djeluju od 1928. godine. Savez okuplja kinoklubove (danas ih je pod okriljem Saveza 47), filmske družine i pojedince od osnovnoškolskog uzrasta do odraslih članova, potiče (organizacijski, materijalno i stručno) njihov rad, pridonosi obrazovanju voditelja i članova filmskih udruga, organizira predstavljanje i valorizaciju filmskog i video stvaralaštva djece, mladih i odraslih u zemlji i inozemstvu, te brine za čuvanje i zaštitu najboljih filmskih i video ostvarenja neprofesijske kinematografije; suorganizira tečajeve i radionice za djecu i odrasle te Školu medijske kulture kao najznačajniji izvaninstitucionalni program u kontekstu razvoja medijske pismenosti, potiče i pruža stručnu pomoć u realizaciji medijskog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, od 2000. g. djeluje i kao producent profesionalnih filmova, fokusirajući se na kratki eksperimentalni i dokumentarni film, te od tada do danas produkcijski katalog Saveza broji više od 100 naslova.
U rujnu 2002. godine nakon pohađanja Radionice dokumentarnoga filma u Školi medijske kulture u Trakošćanu kod Petra Krelje i njegovih suradnika Melita Horvatek Forjan i Nataša Jakob, profesorice hrvatskoga jezika u OŠ Marije Jurić Zagorke, osnivaju Filmsku družinu ZAG. U proteklih 15 godina tristotinjak petaša, šestaša, sedmaša i osmaša bili su članovi ZAG-a i snimili šezdeset filmova o darovitim učenicima i djeci s posebnim potrebama. Snimili su i deset radijskih reportaža pod vodstvom Ane Brčić Bauer i organizirali desetak fotografskih izložbi.