ZAGOVA ZVJEZDANA VEČER

0

Zaigrani Aktivni Gromoglasni – ZAG počinje s radom šk.god. 2002./2013.

Družina okuplja mlade zaljubljenike u film, radio i fotografiju, učenike od 5. do 8. razeda

Voditeljice ZAG-a (Ana Brčić Bauer, Melita Horvatek Forjan, Nataša Jakob) s darovitim učenicima, učenicima s posebnim potrebama, ali i svima ostalima zainteresiranima za medij filma i radija provode sustavnu edukaciju i medijsko opismenjavanje. Tijekom proteklih petanaest godina u ZAG-ovim radionicama nastalo je pedesetak dječjih filmova i desetak radijskih reportaža. Protagonisti filmova i radijskih emisija uglavnom su učenici, roditelji, profesori OŠ Marije Jurić Zagorke koji su po nečemu osobiti, posebni, drugačiji, različiti.

Filmovi i emisije naišli su na veliki odjek zbog zanimljivosti i aktualnosti tema koje obrađuju – daroviti (D, Hafiz, Prvakinje, Srce puno tajni, Brašnići, Ja sam malen), različiti (Pero, Zagorkini lumeni, Sretno dijete, Fran Luka, Ljepota je u različitosti, Različitost nam je zajednička, Najljepše je gdje je srce, Posao iz snova, Mi smo sami svoji), ovisnosti (Budi cool – ostani čist, Imaš kaj sitno?, Starci pojma nemaju). Od prvoga dana zagovci su uključeni u Dane janjevačke riječi i medijski promiču zaboravljene običaje Janjeva (Janjevo moje, Dete m’l’cko, Devojčice turumčice, Oš’ da lafiš s mene?).

ZAG-ovi filmovi i radijske emisije pozivani su na državni Lidrano, Smotru školskoga filma u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, natječaje Oboji svijet bojama tolerancije – Foruma za slobodu odgoja. Osvajali su nagrade na revijama hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Malom dokuartu Udruge dokuart iz Bjelovara, Festivalu djece Mediterana DUFF u Dubrovniku.

Na inkluzivnom Unicefovom festivalu o pravima djece u Cinestar kinima redovito se prikazuju ZAG-ovi filmovi prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama.

Nadamo se da će jednoga dana filmska i medijska kultura kao i medijska pismenost biti redovni predmeti u suvremenoj hrvatskoj školi 21. stoljeća. Tada će svi zainteresirani učenici moći putem medija filma ili radija iskazati svoju stvaralačku kreativnost i neće biti samo puki konzumenti s druge strane ekrana ili zvučnika. S tom mišlju i nadom ZAG-ove se emisije i filmovi vrte i dalje!